dua singgit! dua singgit! dua singgit!
>> Wednesday, August 24, 2011
Salam Ramadhan, salam berbahagia, & salam 1 malaysia.
Sempena Syawal yang bakal menjelma,sudah pasti supermarket pnuh dgn biskut miskut raye untuk para pengujung membelinya yg org2 bando slalu sebut ‘biskut tunjuk’ la kan, ye tak? Ape kate kte wat 1 jnis biskut handmade.pnah dgr x biskut buah pinggang???haaa..lau x pnah dgr,meh cni nak ajaq lagu mana mau buat,simple dimple je, adk korg umo 5 thun pon leh tulun2,
Cadangnyer nak wat biskut raye ngan kakak tersyg, tp dok tunggu punya tunggu, x blik2 ag dr U, ‘sowi kak, bilah start dlu la ek’ hehe.,wokeyyyhh ini anatare bahan2 yg diperlukan..:
250 gm mentega
150 gm gula aising
80 gm tepung naik sendiri*
100gm tepung gandum*
100 gm tepung jagung*
150gm biskut marie( kisar halus)*
80 gm cornflake (kisar halus)
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur kuning
Sebagai hiasan : kuning telur & cornflake yg dikisar halus
1. Ayak segala jenis tepung & satukan bahan yg bertanda (*)
2. Pukul mentega & gula hingga kembang ( ngan kemudahan yg ade, pukul gne msin ag cpt, lau gne tgn jawabnye lmbik la tgn korg)
3. Masukkan kuning telur & esen vanilla, pukul sekejap
4. Masukkan bahan yg bertanda (*) ke dalam adunan tadi. Gaul sebati( haaa yg nih gne tgn takpe)
5. Kalau adunan korg cm lembut sgt kan, tmbah sikit2 tepung spy nnt sng nak uli.
6. ase2 okay adunan tuh,dah bley start uli, jgn tebal sgt & boleh la tekapkan acuan kegemaran korg, ltakkan kat ats dulang pembakar yg disapu mentega. Sapukan kuning telur & tabor cornflake kisar
7. Finally, masukkan kedalam oven selama 10 min je pada suhu 180 darjah selsius
haa..nmpk mcm buah pinggang tak?
jgn ltak rapat gini, pas bakar nnt jd bam bam bam..cobaan pertama.
tgk, dah kembang semangkuk biskut tuh...
Haaa…sng kannn..slmat mencube uolls..
Sekian….J
0 comments:
Post a Comment